Světový závod v robotice: Nezaostane Evropa v umělé inteligenci za USA a Čínou?

Marek Hudema

„Soustředění na lidskou bytost“ je heslo, které je základem přístupu Evropské unie při stanovení pravidel pro využití umělé inteligence. Někteří zástupci průmyslu ale varují, že tato hezká fráze může zbrzdit využití umělé inteligence v Evropě. Hrozí, že starý kontinent předhoní Čína a Spojené státy a Evropa se zaostane ve změně srovnávané s průmyslovou revolucí.

Ve světě nyní existují tři centra vývoj umělé inteligence a jejích aplikací: Evropa, Spojené státy a Čína. Evropa si v této oblasti zatím vede docela dobře, uvádí Artificial Intelligence Index, tedy zprávy o pokroku vývoj umělé inteligence zpracovávané v rámci širšího projektu na americké Stanfordově univerzitě.

Čtvrtina firem, které se na celém světě zabývají umělou inteligencí, má sídlo v Evropě. V USA je to 28 procent a v Číně 17. Evropští badatelé také vytvářejí a publikují celosvětově nejvíce studií zabývajících se umělou inteligencí. Evropa ale začíná významně zaostávat v investicích do vývoje umělé inteligence a také pokud jde o patenty, kde ji předstihly USA i Čína. Vývoj a využití umělé inteligence v Evropě by navíc mohly výrazně zbrzdit nové regulace, které se chystají v Evropské unii.

Pozor na roboty zabijáky, varuje německý ministr. Jednička v umělé inteligenci může ovládnout svět

sinfin.digital