„Svůj nikáb nesundám.“ Muslimky v Dánsku brojí proti zákazu zahalování obličeje na veřejnosti

ČTK, luš

Až půlroční vězení bude hrozit ode dneška v Dánsku tomu, kdo opakovaně poruší zákaz zahalování obličeje na veřejnosti. Severská země se tak připojuje k několika dalším evropským státům, které už podobné opatření zavedly dříve. A ačkoli se zákaz týká jakéhokoli zahalení celého obličeje, například i lyžařských masek, kritici ho nejvíce spojují s ženskými muslimskými oděvy, jako je burka či nikáb.

„Svůj nikáb si nesundám. A pokud to někdy udělám, tak jen proto, že sama budu chtít,“ uvedla jedenadvacetiletá studentka pedagogické školy Sabina. Spolu s dalšími odpůrkyněmi tohoto opatření, i nemuslimskými ženami, se dnes chystá v Kodani do protestního průvodu. Některé jeho účastnice chtějí jít na demonstraci se zakrytým obličejem.

Dánská vláda ale opatření hájí s tím, že zahalování obličeje „není slučitelné s hodnotami dánské společnosti“. Dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen už dříve také uvedl, že „je neuctivé skrývat svou tvář během komunikace ve veřejném prostoru.“

Lidé, kteří tento zákon poruší poprvé, riskují pokutu do 1000 dánských korun (3460 Kč). Při opakovaném porušení hrozí pokuta až 10.000 dánských korun či trest vězení až šest měsíců. Každý, kdo bude výhrůžkami či násilím nutit druhou osobu nosit závoj zahalující obličej, může být rovněž pokutován, případně uvězněn až na dva roky.

Zákon, který předložila středopravá vládnoucí koalice, schválili poslanci letos v květnu poměrem 75 hlasů ku 30, 74 poslanců se zdrželo hlasování.

sinfin.digital