Tahá za nitky v pozadí a Brity nasměroval z EU. Kdo je Johnsonovo tajné eso pro brexit?

Eliška Kubátová

V Česku o něm slyšel málokdo, v Británii je ale politický stratég a šéf brexitové kampaně „Vote Leave“ Dominic Cummings považován za hlavního strůjce výsledku zlomového referenda o odchodu Britů z Evropské unie. Muž, který v roce 2016 zpovzdálí ovlivňoval rozhodování britských voličů, nyní zamířil do Downing Street 10 spolu s novým premiérem Borisem Johnsonem. Podle britských médií se Cummings stal jeho blízkým poradcem a má mu v příštích třech měsících pomoci dotáhnout brexitovou misi do konce.

Kampaň za brexit obyčejně představovaly tváře Borise Johnsona nebo Nigela Farage, v zákulisí však chod věcí řídil jinak nenápadný Dominic Cummings. Právě on byl jednou z klíčových postav, které zajistily úspěch kampaně Vote Leave a vítězství tábora prosazujícího odchod z unijní osmadvacítky.

Cummings je mimo jiné autorem známého sloganu „Take back control“, který měl přesvědčit Brity, že odchodem z Evropské unie země získá zpět kontrolu nad vlastním osudem. Šéfovi kampaně je připisováno také autorství jedné z největších lží, které se před referendem objevily – konkrétně sloganu „Posíláme EU 350 milionů liber týdně, dejme je radši na NHS (britskému státnímu zdravotnictví)“.

Johnsona čeká střet s realitou a zmírní tón. Část slibů je příliš i na jeho stranu, říká Kruliš

sinfin.digital