Těžké chvíle Macrona: Narodil se do špatné doby, doma ani v EU mu situace nepřeje, tvrdí expert

Eliška Kubátová

Francouzský prezident Emmanuel Macron zažívá těžké časy. Popularita muže, který byl považován za svěží vítr francouzské politiky, rapidně klesá, musí řešit jeden skandál za druhým a z vlády mu za poslední měsíc odešli tři ministři. Minulý týden se rozloučil s ministrem vnitra Gérardem Collombem, před měsícem však odešli i dva další populární členové jeho kabinetu. Problémy však má také na evropské úrovni, kde se zbrzďují jeho plány pro reformu EU. „Macronova pozice je vskutku nezáviděníhodná, odchody z jeho vlády i rekordně nízká popularita dokládají všeobecné zklamání z jeho výkonů,“ říká pro INFO.CZ expert na francouzskou politiku Filip Chráska.

Svým odchodem zasadil Collomb Macronovi další tvrdou ránu, kterou musí v posledních týdnech řešit. Jde o jednoho z Macronových nejbližších spolupracovníků a zároveň jednoho z prvních politiků, kteří ho na cestě do Elysejského paláce začali podporovat. Možná právě proto se s Collombem prezident nejprve vůbec rozloučit nechtěl.

Kvůli přání znovu se ucházet o křeslo starosty východofrancouzského města Lyon Collomb předal Macronovi svou demisi už minulé pondělí, prezident ji však nepřijal a požádal ho, aby se „nadále plně věnoval své misi – boji za bezpečnost Francouzů“. V úterý večer si však Macron zamítnutí demise rozmyslel a na odchod Collomba kývnul.

Další rána pro Merkelovou. Odcházení kancléřky je rychlejší, než jsme si mysleli, říká expert

sinfin.digital