Tvrdý pád na dno. Šéf německé kontrarozvědky pyká za kritiku vlády, okamžitě ho poslali do výslužby

ČTK

luš

Šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen dnes s okamžitou platností skončil ve funkci. Pětapadesátiletého úředníka do výslužby poslal ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) kvůli Maassenovým výrokům na adresu politiků, které označil za nepřijatelné. Vedly podle něj ke ztrátě důvěry. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) zatím povede Maassenův zástupce Thomas Haldenwang.

To, že Maassen ve funkci skončí, bylo jasné už od září, kdy se na tom po nepodložených výrocích šéfa kontrarozvědky shodlo vedení koalice. Maassen měl ale BfV vést nadále, než se najde jeho nástupce. Urychlit jeho konec, který musí ještě formálně potvrdit prezident Frank-Walter Steinmeier, se Seehofer rozhodl kvůli dalším kontroverzním výrokům svého podřízeného.

Maassen 18. října ve Varšavě na schůzce s představiteli evropských tajných služeb označil německou politiku vůči cizincům a obecně bezpečnostní politiku za idealistickou, naivní a levicovou. Hovořil také o tom, že v koaliční sociální demokracii (SPD) jsou levicově radikální síly.

sinfin.digital