Ukrajinský velvyslanec pro INFO.CZ: Rusko vede proti EU hybridní válku, chystá si půdu k agresi

Eliška Kubátová

Šířením falešných zpráv Rusko vede proti Evropské unii hybridní válku, které by se měla bránit stejně jako stát, proti kterému se vede válka konvenčními zbraněmi, říká v rozhovoru pro INFO.CZ ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. „Rusko si tak připravuje půdu na další agresi, o tom není pochyb,“ tvrdí s tím, že se tak Moskva snaží rozšířit svou sféru vlivu. Jak by se Evropa měla bránit? Co říká na případ novináře Arkadije Babčenka nebo na Zemanova slova o anexi Krymu? A proč by Evropa neměla na Ukrajinu zapomínat?

Co jste si pomyslel jako první, když jste minulou středu – tedy den poté, co ukrajinské tajné služby ohlásily jeho smrt – viděl na tiskové konferenci vystoupit ruského novináře Arkadije Babčenka živého?

Musím přiznat, že jsem byl překvapený. Pak jsem si ale uvědomil, že to byla opravdu mistrovská operace ukrajinských tajných služeb, která umožnila odhalit, že Rusko plánovalo vraždu tohoto ruského novináře, který na Ukrajině dostal pobyt. Postupně mi stále víc docházelo, že tento postup byl opravdu nutný a není ničím nezvyklým, protože takové operace probíhají i v dalších státech – ať už v USA nebo Rusku samotném. Nikde ale podobná operace nevyvolává takovou pozornost a kritiku jako bohužel v případě Ukrajiny.

Tajné služby mají špinavé metody a jsou prolhané, Babčenka ale chápu, říká pro INFO.CZ ruský novinář

sinfin.digital