V Bruselu se schyluje k velkému střetu. Macron v noci zkusí vzít Němcům vítr z plachet

Eliška Kubátová

Mimořádně důležitý a pravděpodobně velice bouřlivý. Takový bude summit unijních lídrů, který se uskuteční dnes a zítra v Bruselu. Hlavním úkolem prezidentů a premiérů bude vybrat po nedávných volbách do europarlamentu šéfa nové Evropské komise a nástupce po Jeanu-Claudovi Junckerovi. Nedokážou se ale shodnout ani na tom, jak by tento výběr měl probíhat. Co se bude dít, pokud rozpory nepřekonají?

Křeslo v čele Evropské komise a Evropské rady, post vysokého představitele pro zahraniční politiku a následně třeba i vedení Evropské centrální banky – to vše je potřeba po nedávných volbách znovu obsadit. Šéf unijních summitů Donald Tusk chce mít jasno ještě tento týden, ale vůbec není jisté, že se jeho přání vyplní. Ve skutečnosti jde totiž o celou soustavu dohod a „handlů“ mezi zástupci klíčových států.

Hlavní problém výběru nového šéfa Komise představují protichůdné pozice dvou nejsilnějších unijní zemí – Německa a Francie. Zatímco Berlín trvá na dodržování principu takzvaných spitzenkandidátů, podle kterého by se šéfem Komise měl stát lídr kandidátky vítězné frakce ve volbách do Evropského parlamentu, Paříž je razantně proti. Pokud by byl princip dodržen, stane se Junckerovým nástupcem Němec Manfred Weber, jehož lidovecká frakce ve volbách získala nejvíc mandátů, a to Francie rozhodně nechce.

EU si na Balkáně musí krýt záda. Vedle Ruska se tu plíživě rozmáhá Čína i Saúdové, říká znalkyně

sinfin.digital