V Česku by mohlo být unijní centrum pro umělou inteligenci. Babiš ho chce mít v Praze

Lucie Bednárová

Česko by mohlo být sídlem nového centra excellence pro vývoj umělé inteligence. Redakci INFO.CZ to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Centrum by podle něj mělo být v Praze. Babiš o tématu jednal minulý týden v Bruselu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

„Byl jsem pověřen, abych to projednal v Bruselu s Jean-Claudem Junckerem,“ sdělil redakci INFO.CZ premiér Andrej Babiš.

Nové centrum excellence pro umělou inteligenci by podle předsedy vlády mělo vyrůst v Praze. „Pokud by se to podařilo přenést do Prahy, bylo by to skvělé,“ řekl premiér. „Samozřejmě o to usilují i jiné státy EU,“ dodal.

Centra excellence propojují odborníky na vysoké úrovni a rozvíjí jejich spolupráci a koordinaci zdrojů a výzkumu napříč Evropou. 

„Myšlenka vzniku superhubu v Praze, který by se zaměřil na podporu výzkumu v oblasti umělé inteligence je určitě správná. Podobná centra už dnes existují v některých světových metropolích,“ sdělila redakci česká europoslankyně Dita Charanzová. „Česko se svojí strukturou průmyslu by bezpochyby takový impulz k podpoře inovací potřebovalo, rozvoj AI je žádoucí ve všech směrech,“ dodala.

Charanzová případný vznik centra, kde by se soustředily vědecké kapacity, a to nejen z ČR, ale i ze zahraničí, považuje za významný posun. „Pokud by se nám podařilo vzdělávání v oblasti AI zavádět i do dalších vzdělávacích oborů a úrovní a zajistit efektivní podporu aplikovaného výzkumu, tak by to byl pro Českou republiku velký krok dopředu.“

Babiš byl v Bruselu minulý pátek. Se šéfem komise řešil mimo jiné plán na stavbu školky a školy pro zhruba 150 sirotků v Sýrii. S Junckerem diskutoval i celkovou situaci v zemi sužované válkou a také nadcházející prosincový summit unie, unijní rozpočet nebo následující vídeňské setkání EU se zeměmi Africké unie.

sinfin.digital