V Německu, ale stále ne v bezpečí. Syrští uprchlíci návštěvou ambasády riskují i životy blízkých

Eliška Kubátová

Mnoho syrských uprchlíků v Německu řeší situaci, kdy jde o jejich bezpečí i o bezpečí jejich blízkých. Návštěva syrské ambasády, kam od určité chvíle musí pro cestovní doklad většina migrantů z blízkovýchodní země, je jednak nebezpečná a navíc až neúnosně drahá. Vláda Bašára Asada tak zprostředkovaně získává informace o těch, kdo před ní uprchli, a tečou k ní peníze z poplatků – mnohdy fakticky od německých daňových poplatníků. Podmínky pro uprchlíky jsou proto v Německu terčem silné kritiky.

Od roku 2014 přišly do Německa statisíce Syřanů, kteří kvůli válce a pronásledování ze strany prezidenta Bašára Asada opustili své domovy. Zatímco v prvních letech uprchlické vlny většina z nich dostávala uprchlický status, s postupem času jim úřady začaly udělovat takzvanou doplňkovou ochranu.

Například v roce 2015 byl uprchlický status udělen 99,7 % nově příchozích Syřanů, v loňském roce ho však získalo už jen asi 38 % z nich. Zbylých zhruba 62 procent mělo právě doplňkovou ochranu. Ta je pouze dočasná a pro běžence navíc znamená i to, že při snaze získat cestovní pas musejí spolupracovat s ambasádami zemí svého původu.

Kvůli postoji k migraci ven ze Schengenu? Belgický premiér útokem na V4 přestřelil, míní expert

sinfin.digital