V Salisbury začala dekontaminace. Zbytky jedu po otravě Skripala budou odstraňovat několik měsíců

ČTK

luš

V jihoanglickém městě Salisbury, kde na počátku března otrávili bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, začala dnes rozsáhlá dekontaminace. Úřady vytipovaly devět míst, která budou muset v následujících týdnech vyčistit od zbytků nervově paralytické látky. Britská vláda tvrdí, že látkou byl novičok vyráběný v Sovětském svazu, a obvinila z útoku Moskvu. Ta odpovědnost odmítá.

Do Salisbury za rozbřesku dorazily podle televizní stanice Sky News tři armádní vozidla a odborníci v dekontaminačních oblecích zahájili čištění. Nejprve odstranili lavičku, na které svědci našli 4. března Sergeje a Juliji Skripalovi v bezvědomí.

Celkem by mělo být po celém městě dekontaminováno devět míst včetně restaurace, kterou Skripalovi navštívili, ambulance, kam byli po nalezení převezeni, či stanice, kde pracuje policista Nick Bailey, kterého nervově paralytická látka rovněž zasáhla. Jako poslední přijde na řadu byt Sergeje Skripala. Podle britských úřadů přitom právě u vchodu do něj došlo k otravě. Podle informací tajných služeb mohla být látka v tekutém stavu nanesena na kliku dveří.

ANALÝZA: Putin nedokáže přestat živit konflikty. Vztahy se Západem se vrací na začátek studené války

sinfin.digital