Ve Francii soudí aktivisty, kteří pomohli migrantům přes hranice. Přimluvily se za ně desítky osobností

ČTK

luš

Před soudem ve francouzském městě Gap se dnes objevili tři lidé obvinění z toho, že skupině migrantů pomohli překonat italsko-francouzské hranice. Případ vyvolal množství protestů, prokuratura si vysloužila kritiku za to, že trestá „zločin ze solidarity“, napsala agentura AFP. Aktivistům hrozí až deset let vězení, pokuty do 750 000 eur (19,4 milionu Kč) a zákaz vstupu do Francie.

Sedmadvacetiletá italská studentka Eleonara Laterzaová, o rok mladší švýcarský student Bastian Stauffer a třiadvacetiletý Švýcarobelgičan Theo Buckmaster byli v dubnu zadrženi na deset dní poté, co se zúčastnili pochodu asi stovky aktivistů, kteří doprovázeli na 20 migrantů přes alpský průsmyk.

Asi 120 francouzských osobností z řad vědců, učitelů i politiků tento týden vyjádřilo souzeným aktivistům podporu. Prokuraturu zároveň obvinili z toho, že opovrhuje slibem uvedeným v ústavě, který hovoří o bratrství a rovnosti pro všechny. Několik demonstrantů se dnes objevilo i před budovou soudu v Gapu na jihovýchodě země.

sinfin.digital