Ve španělské Valencii přistály lodě s migranty z Libye. Úřady posoudí žádosti o azyl

ČTK

lup

Ve východošpanělské Valencii dnes zakotvily tři lodě vezoucí stovky afrických běženců, které odmítly přijmout Itálie a Malta. Italská plavidla Dattilo a Orione a hlavní loď konvoje Aquarius do přístavu dopravily 629 lidí, z nichž většina pochází ze subsaharské Afriky.

Uprchlíky nalodili na Aquarius před týdnem u libyjských břehů záchranáři z organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic, kteří běžence zachránili z moře a gumových člunů. Přeplněná loď se 629 migranty, z nichž většina pochází ze subsaharské Afriky, se poté vydala jako obvykle k břehům Itálie. Tamní nová vláda, která chce razantně omezit příliv uprchlíků, ale odmítla loď vpustit do přístavů s tím, že nebude dále přijímat lodě zahraničních nevládních organizací. Ty podle ministra vnitra Mattea Salviniho nahrávají pašerákům migrantů z Afriky.

Francie, která sice Itálii za její přístup k migrantům kritizovala, ale vlastní přístav lodi Aquarius původně nenabídla, v sobotu oznámila, že Španělsku s touto skupinou migrantů pomůže.

Z přeplněné lodi Aquarius byla část běženců před plavbou do Španělska přemístěna na plavidla Dattilo a Orione, která patří italské pobřežní hlídce. Běženců se po přistání ujali nejprve lékaři, pracovníci Červeného kříže a psychologové.

sinfin.digital