Víte lépe než Maďar, co chce Maďar? Orbán v europarlamentu zostra odmítal kritiku, poslance čeká zlomové rozhodnutí

ČTK

Lucie Bednárová

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Evropském parlamentu zostra odmítl všechny výtky ohledně porušování základních hodnot Evropské unie, právního státu a lidských práv. Prohlásil, že při středečním hlasování o doporučení spustit kvůli tomu proti Budapešti sankční řízení neodsoudí většina europoslanců jeho vládu, ale jeho zemi a její lid. Maďarsko se ale podle Orbána nepodvolí.

„Odsoudíte Maďarsko, které je už tisíc let součástí křesťanské Evropy a i svou krví bojovalo za svobodu a demokracii,“ prohlásil v úterý odpoledne ve Štrasburku maďarský premiér Viktor Orbán.

„Chcete většinou hlasů rozhodovat, co je pro Maďary správné. Víte lépe než Maďar, co chce Maďar?“ ptal se Orbán, jehož strana v dubnu vyhrála třetí parlamentní volby za sebou, a to jasnou většinou. Teď se ale Evropský parlament podle maďarského premiéra chystá umlčet ty, co nemají stejný názor, například na migrační politiku, a potrestat Maďary za to, že nevolili opoziční socialisty. A ptal se také, zda snad má pykat Maďarsko za to, že se nechce stát „zemí přistěhovalců“.

sinfin.digital