Volání do ciziny už nebude stát „majlant“. Europoslanci nastavili operátorům cenový strop

Lucie Bednárová

Evropský parlament dnes ve Štrasburku potvrdil nová pravidla pro telekomunikace, která zavádějí cenový strop pro přeshraniční hovory v rámci EU. Balíček opatření začne platit od poloviny května příštího roku a volání z Česka do jiné země v EU nebude od té doby vyšší než 6 korun za minutu. Cena SMS by se měla pohybovat maximálně kolem 1,50 Kč.

Zavedené stropy jsou stanoveny v eurech (0,19 EUR/ min, resp. 0,06 EUR za SMS), pro země mimo eurozónu se budou přepočítávat dle aktuálního kurzu Evropské centrální banky a každoročně aktualizovat.

„Stanovení nových podmínek pro volání po celé Unii je velký krok pro všechny Evropany, úspěch, pod nímž je podepsána Česká republika. To mne velmi těší. Jednání, která k tomu vedla, byla náročná, trvala více než rok,“ řekla k tomu česká europoslanykně za ANO Dita Charanzová, která návrh předložila. Poslankyně připomněla, že v některých případech dnes účtují operátoři za volání po EU i 30 Kč za minutu.

Na nových pravidlech pro volání v rámci EU se poslanci už dříve dohodli se zástupci členských států, dnes nová opatření definitivně potvrdili. Nová pravidla zároveň zvýší ochranu uživatelů smartphonů a webových služeb jako jsou Skype a WhatsApp. Podle nových předpisů budou členské státy muset postupně do roku 2020 zavádět vysokorychlostní síť 5G.

Vondráček pro INFO.CZ: Na summitu V4 s Francií a Německem budeme řešit Macronovy plány, zajímá mě jeho Evropa kruhu

sinfin.digital