Voliči v Itálii hýbe migrace. Země ji ale potřebuje, říká pro INFO.CZ velvyslanec v ČR

Lucie Bednárová

Itálii ubývá populace a bez migrantů nebude možné do budoucna udržet sociální systém. „Italové se k tomu musí postavit,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ, který vznikl jen několik dní před tamními parlamentními volbami, italský velvyslanec v Česku Aldo Amati. Proč v Itálii sílí protiimigrační nálady a jak moc postoj lidí k tomuto fenoménu ovlivní výsledky voleb? O co dalšího se v nich hraje a jak to dopadne na Česko a Evropu? I o tom se v rozhovoru mluvilo.

Proč jsou volby v Itálii tak důležité i z pohledu Evropanů a proč se o ně mají zajímat Češi?

Na stole jsou představy Německa a Francie o tom, kam by se v budoucnu měla ubírat evropská integrace. Itálie je třetí největší země v EU a tyto volby rozhodnou o tom, jestli se k francouzsko-německé představě připojí, nebo se naopak přiblíží k těm státům, které o integraci smýšlejí skepticky. Bude to důležitý mezník pro to, jestli Itálie zůstane v hlavním proudu integrace, nebo se vydá na cestu populismu.

Uvědomují si Italové, o co se hraje?

Ne, to si nemyslím. Většina lidí nemá důvěru v politiky. Část lidí se dokonce vrací k Silviu Berlusconimu. Jeho návrat do politiky je významným politickým signálem. Díky němu preference jeho strany vzrostly z nějakých 6-8 % na 15-20 %. To je neuvěřitelný výkon zejména s ohledem na jeho věk a na to, že to není žádný nový politik. Podporu našel hlavně mezi méně vzdělanými nebo staršími lidmi. Mladí lidé volí hlavně nové strany, které jsou často populistické, a odhaduje se, že až 40 % mladých lidí ve věku od 19 do 25 let vůbec nepůjde volit. Silně proevropskou stranou jsou liberálové Emmy Bonino nebo Demokratická strana bývalého premiéra Renziho, které se předpovídá 25 %.

Nejdůležitější volby v Evropě. Výsledky italského hlasování mohou posílit Evropu i ohrozit stabilitu eura

sinfin.digital