Vondráček pro INFO.CZ: Na summitu V4 s Francií a Německem budeme řešit Macronovy plány, zajímá mě jeho Evropa kruhu

Markéta Žižková

Ve čtvrtek se v Bratislavě sejdou zástupci Visegradu s Německem a Francií. Summit na úrovni předsedů parlamentů inicioval Radek Vondráček (ANO). Mluvit se bude o volbách do Evropského parlamentu, migraci i brexitu. „Mně osobně bude v diskusi zajímat otázka, s níž přišel nedávno pan prezident Macron. Představil vizi Evropy kruhu,“ říká předseda sněmovny pro INFO.CZ v exluzivním rozhovoru přes summitem. Řeč podle něj dojde i na tzv. Spitzenkandidaten. „Pan Schäuble (prezident Spolkového sněmu – pozn.red.) je zastáncem tohoto konceptu. My jsme jako Češi rezervovanější. Visegrad vidí hlavní legitimitu v Evropské radě. To jsou premiéři, kteří prošli volbami. Mají podporu národních států. To bude třeba zajímavé téma,“ dodává. Budou setkávání pokračovat? A jak chce Vondráček kolegům vysvětlit aktuální situaci kolem kauzy Čapího hnízda a Andreje Babiše mladšího?

Zítra se v Bratislavě odehraje setkání států V4 s Francií a Německem. Vy jste ho inicioval. Z jakého důvodu?

Když jsem byl zvolen do funkce, tak jsem měl zájem – a je to i zvykem – setkat se se všemi svými protějšky v sousedních zemích. Potkal jsem se v Berlíně s panem Schäublem (Wolfgnang Schäuble, prezident Spolkového sněmu – pozn.red.). Hodně ho zajímal Visegrad a jeho politika. Pro Česko je V4 důležitá, ale významné je pro nás i Německo a Rakousko. A to z bezpočtu důvodů.

Já jsem panu Schäublemu řekl, že by bylo dobré uspořádat setkání Visegradské skupiny a Německa. Bylo by užitečné, kdybychom si naše argumenty řekli osobně. Z jeho strany pak vzešlo, že by byl zajímavý formát V4 plus Německo a Francie, tedy velcí evropští hráči. Já jsem to přednesl na summitu Visegradu v Budapešti. Všem zástupcům skupiny se to líbilo a pan předseda Danko (Andrej Danko, předseda Slovenské národní strany – pozn.red.), který nyní za Slovensko předsedá V4, záměr zrealizoval.

Vondráček pro INFO.CZ: Je to destabilizace země, nikdo nemá plán B. Já bych vládu nesestavoval

sinfin.digital