Vůdce stávky z 68 Cohn-Bendit: Mladí jsou dnes pesimističtí. My jsme strach z budoucnosti neměli

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Francouzsko-německý politik Daniel Cohn-Bendit patřil v roce 1968 ke studentským vůdcům květnových nepokojů v Paříži. Napětí ve společnosti podle něj existuje i dnes, jednoduché paralely ale nefungují. „Nemůžete o padesát let později všechno porovnávat. Mnoho mladých lidí cítí úzkost, protože netuší, jaká bude jejich budoucnost. To je realita. Někteří mají tendenci revoltovat, jiní ne. Nemyslím si, že nyní jdeme směrem, kterým jsme šli před padesáti lety,“ popisuje politik v rozhovoru pro INFO.CZ. „Problém Evropy je ten, že vám mnoho lidí řekne, že jsou proevropští. Jenže pokud jde o Němce, tak všechno musí jít „německou cestou, v případě Francouzů francouzskou a tak dále. Ne, Evropská unie není německá, francouzská ani česká. Pokud tohle nechcete, tak jste svobodná země a v EU nemusíte být,“ komentuje současnou situaci v Evropě.

Co se týče smýšlení o Evropské unii, patříte k federalistům. Aktuálně také podporuje myšlenku tzv. celoevropských kandidátek, na nichž by si mohli lidé vybírat europoslance napříč Evropou. Proč by to podle vás mělo být dobré?

Problém evropských voleb je ten, že se jedná vlastně o dvacet osm národních voleb. Odehrávají se tedy národní diskuse o Evropě. A ty jsou jiné v Česku, Německu nebo Francii. Odcházející britští europoslanci po sobě nyní zanechají volná křesla, takže se tu otevírá prostor. Měli bychom jednu kandidátku pro celou Evropu, takže i celoevropskou debatu. Spitzenkandidáti pak budou mít jasnou podporu veřejnosti a mohou za ní hovořit (Tzv. Spitzenkandidáti jsou novou formou výběru předsedy Evropské komise, který byl poprvé využit ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014. Evropské politické strany už v předstihu před volbami nominovaly kandidáty na post předsedy. Systém má zajistit větší personifikaci kampaně a tím i její atraktivitu. - pozn. red.).

Více peněz na migraci, ale méně pro chudé regiony. 6 věcí, které byste měli vědět o novém rozpočtu EU

sinfin.digital