Vyjde Mayové její strategie? Evropa se vyhne brexitu bez dohody, jinak to bude selhání všech

Eliška Kubátová

Poté, co britští poslanci minulé úterý sejmuli dohodu o brexitu, měla premiérka Theresa Mayová představit „plán B“. To se ale nestalo. „Mayová ve třech dnech ani neměla čas přijít s nějakou propracovanější variantou, proto přepinkla míč na druhou stranu institucionálního stolu – z Downing Street do Westminsteru,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ odborník Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš. Bude britská premiérka se svou strategií tlačit Evropskou unii k dalším ústupkům úspěšná? Podle Kruliše to nelze vyloučit – brexit bez dohody by totiž znamenal selhání všech.

Britská premiérka měla včera představit plán B poté, co její dohodu o brexitu vyjednanou s EU poslanci minulý týden zamítli. S novým návrhem ale nepřišla a pouze zopakovala, že od nich chce vyjasnit postoj ohledně irské pojistky a o nových požadavcích bude následně jednat s Bruselem. Oddalovat termín brexitu ale nehodlá. Nechce Mayová nemožné?

Podle mě takhle otázka nestojí. Mayová musela během tří dnů vykopnout nějakou variantu a zároveň slíbila, že tento návrh musí projít řádnou diskusí v parlamentu, aby k němu poslanci moli dodávat pozměňovací návrhy. Mayová ve třech dnech ani neměla čas přijít s nějakou propracovanější variantou, proto přepinkla míč na druhou stranu institucionálního stolu – z Downing Street do Westminsteru – a teď je na Dolní komoře, aby představila scénář, pro který se vysloví většina.

Brexit se odloží. Paralyzovaná Británie jinak z EU vypadne bez dohody, říká pro INFO.CZ expert

sinfin.digital