Za snahu o mé propuštění Zemanovi děkuji, z jeho názorů mám ale smíšené pocity, říká Kozlovskij

Eliška Kubátová

Začátkem roku 2016 byl ukrajinský historik Igor Kozlovskij kvůli svým snahám zabránit nástupu separatistů v Doněcku zatčen a obviněn ze špionáže. Na svobodu se dostal v prosinci loňského roku, a to mimo jiné za přispění českého prezidenta Miloše Zemana, který se za jeho propuštění přimluvil u Vladimira Putina. Osobně poděkovat mu chce během dnešního setkání na Pražském hradě, o zapojení Ruska do konfliktu na Ukrajině ale před Zemanem prý mlčet nemůže. „Chci mu sdělit, jakou roli zde hraje Putin a Rusko, že se jedná o okupaci a porušování mezinárodního práva. To, zda mě vyslyší a budu na něj mít nějaký vliv, nedokážu říct, ale jsem povinen tuto svojí misi vykonat,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ, který vznikl u příležitosti konání festivalu Jeden svět. Jak prožíval chvíle v zajetí doněckých separatistů? A jaký je podle něj osud Ukrajiny?

Od vašeho propuštění uběhly necelé tři měsíce, vzpomínky na vězení doněckých separatistů jsou pro vás tedy zřejmě stále velmi čerstvé. Jaký byl váš pocit, když jste se z vězení dostal ven?

Od mého propuštění uběhlo dva a půl měsíce a ty vzpomínky mě neustále pronásledují. Bylo to velice těžké období, jak z hlediska toho, že jsem byl odtržen od rodiny a blízkých, tak proto, že jsem musel celou dobu pobývat ve sklepě v nelidských podmínkách. Na to člověk nemůže jen tak zapomenout.

Kritici tu mizí beze stopy, Západ pro Krym nedělá dost, říká pro INFO.CZ krymskotatarský advokát

sinfin.digital