Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zabiják novičok: Žena, která se jedem nešťastnou náhodou otrávila, zemřela. Partner je v kritickém stavu

Zabiják novičok: Žena, která se jedem nešťastnou náhodou otrávila, zemřela. Partner je v kritickém stavu

Britka, která byla spolu se svým partnerem vystavena nervově paralytické látce typu novičok v jihozápadní Anglii, dnes zemřela. Oznámila to metropolitní policie. Případ nyní vyšetřuje jako vraždu. Vyšetřovatelé se snaží zjistit, jak se zasažený pár dostal do styku s látkou, která byla použita při útoku na ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru před čtyřmi měsíci, píše agentura Reuters.

Čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová zemřela v nemocnici dnes večer, o rok starší Charlie Rowley, který s látkou rovněž přišel do styku, zůstává v kritickém stavu.

Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že je "zděšena a šokována" úmrtím, které následuje po otravě Sergeje Skripala a jeho dcery Julije.

NovičokNovičokautor: Info.cz

Vyšetřování případu vede protiteroristická policie a účastní se ho 100 policistů. Nyní se snaží zjistit, jak se mohla dvojice dostat do styk s nervově paralytickou látkou. Testy potvrdily, že se jí oba dotkli rukama.

"Je to šokující a tragická zpráva. Dawn po sobě zanechala rodinu, včetně tří dětí, a naše myšlenky a modlitby jsou v této mimořádně těžké době s nimi," řekl šéf britské protiteroristické policie Neil Basu.

Vyšetřovatelé předpokládají, že muž a žena přišli minulý týden v Amesbury do kontaktu s nervovou látkou nešťastnou náhodou. Britská média v pátek uvedla, že jde o uživatele drog.

Dvojice z Amesbury údajně mohla najít lahvičku nebo injekční stříkačku se zbytky jedu, který byl použit v Salisbury před čtyřmi měsíci při útoku na 67letého Skripala a jeho 33letou dceru. Oba jen těsně unikli smrti a nyní přebývají na utajovaném místě. Také oni byli v péči lékařů v salisburské okresní nemocnici.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1