Zahradil: Nejsem cola zero ani light, ale štiplavé zázvorové pivo, které probere Evropu z letargie

Lucie Bednárová

Český europoslanec Jan Zahradil vede evropské konzervativce do voleb do Evropského parlamentu a je také jejich kandidátem na příštího šéfa Evropské komise. Kampaň proto povede jak na evropské úrovni, tak pro domácí publikum v barvách občanských demokratů. „Domácí kampaň má svá specifika, a to i s ohledem na zdejší politickou situaci, která je nyní v Česku vyhrocená. Jedním ze zajímavých témat proto určitě bude, jak zamezit zneužívání unijních dotací pro soukromé podnikatelské cíle,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Na co dalšího se bude ODS soustředit? S čím chtějí voliče oslovit evropští konzervativci? A kdy budou mít občanští demokraté jasno o dalších kandidátech do voleb do Evropského parlamentu, které se odehrají v květnu příštího roku? I o tom byl rozhovor.

Evropští konzervativci, teda celoevropská strana ACRE, kterou vedete, odstartovala minulý týden v Bruselu svou kampaň před volbami do Evropského parlamentu, které proběhnou příští rok v květnu. Na co se v ní budete soustředit?

Program, který jsme zveřejnili, je takový první výstřel nebo spíš sada prvních výstřelů, protože plánujeme pokračovat ještě v dalších tématech. Nyní jsme přišli s šesti tématy. Jedno z nich jsme nazvali velký právní úklid, což je revize celého komunitárního práva spolu s revizí výdajů rozpočtu EU na různé agentury. Další prioritou je světový obchod, který se v poslední době dostává do turbulencí. EU by se měla rozhodně postavit na stranu volného obchodu a odbourávání obchodních bariér a měla by jít příkladem.

Pak tu nemůže chybět naše oblíbené téma, kterým je flexibilní nebo také vícerychlostní EU. Některé její prvky už v Lisabonské smlouvě jsou, ale chtěli bychom je prohloubit, aby byla lepší možnost spolupráce - ať už mezi skupinami států nebo v některých konkrétních politikách.

PŘEHLEDNĚ: Mayová odvrací v parlamentu porážku a chaos. Jak bude vypadat klíčové hlasování o brexitu?

sinfin.digital