Zahradilovi evropští konzervativci jdou v eurovolbách najisto. Vsadí na úspory a odmítání eura

Lucie Bednárová

Prověrka stávající unijní legislativy, aby EU mohla dělat méně a efektivněji se soustředila na řešení aktuálních problémů, úspory a stopka zavedení jednotné měny euro v Česku. To jsou hlavní body celoevropské kampaně, kterou dnes v Bruselu odstartovali evropští konzervativci. Ty do voleb do Evropského parlamentu, které proběhnou na jaře příštího roku, povede český europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Představili jsme šest základních bodů. Samozřejmě to není zdaleka konec, v příštích měsících se budeme pouštět ještě do dalších odvětví evropské politiky, ať už to bude digitální ekonomika či něco s ochranou životního prostředí nebo náš pohled na víceletý rozpočet unie,“ řekl Zahradil novinářům v Bruselu.

K dalším bodům, s nimiž chtějí konzervativci (ACER/ECR) v evropských volbách bodovat, je „flexibilní integrace,“ která v podstatě znamená to, že členské země by volily míru svého zapojení do již běžících unijních projektů a nemusely by vůbec přijímat společnou měnu euro. Česko a další země se totiž k přijetí eura zavázaly v přístupové smlouvě a v podstatě jen čekají, až budou splněny všechny podmínky a přijde politické rozhodnutí.

Dříve se migrace báli, dnes Britům nevadí. Co způsobilo obrat, který mohl odvrátit brexit?

sinfin.digital