Zákaz střídání času v nedohlednu? Státům EU vadí šibeniční termíny a málo detailů

Lucie Bednárová

S ukončením povinného střídání letního a zimního času po celé Evropě přišel Brusel, ale budou to členské státy, které ve finále rozhodnou, jak bude změna probíhat. Zatím to ale vypadá, že se jim do toho příliš nechce. Plán Evropské komise na zrušení střídání času tak možná dostává vážné trhliny, kvůli kterým se nemusí stihnout jeho realizace do jarních evropských voleb. Píše o tom bruselský server Politico.

Pětice diplomatů, s nimiž mluvili novináři z bruselského serveru Politico, tvrdí, že plán Komise na ukončení povinného střídání letního a zimního času naráží na odpor některých členských států. To může být důvodem, proč se nestihne dokončit ještě před volbami do Evropského parlamentu, které proběhnou příští rok na jaře.

Evropská komise navrhla, aby země EU s povinným přetáčením hodinových ručiček ze zimního času na letní skončily v neděli 31. března 2019. Zda se jejich občané budou dále řídit letním, nebo zimním časem, by mělo zůstat v kompetenci národních vlád, které by se měly pro jednu z možností rozhodnout. „Je to otázka subsidiarity. Věřím, že Evropský parlament a Rada EU (členské státy; pozn. red.) budou téhož názoru a naleznou fungující řešení,“ uvedl v září šéf Komise Jean-Claude Juncker.

Sexuální obtěžování za zdmi europarlamentu: Je čas prolomit ticho, oběti sdílejí své příběhy

sinfin.digital