Země EU odsouhlasily rozpočet na příští rok, jeho prioritami jsou ekonomický růst, migrace a bezpečnost

ČTK

mst

Diplomaté zemí Evropské unie dnes odsouhlasili svou představu podoby unijního rozpočtu na příští rok. Návrh počítá se závazky 164,1 miliardy eur (4,2 bilionu Kč) a platbami 148,2 miliardy eur (3,8 bilionu Kč). Proti letošnímu roku se mají závazky zvýšit o 2,04 procenta a platby o 2,34 procenta.

Podle tiskové zprávy jsou prioritami rozpočtu ekonomický růst, migrace a bezpečnost. V některých případech návrh reviduje čísla navržená Evropskou komisí, která chtěla závazky i platby zvýšit o tři procenta. V rozpočtu má být také dostatečná rezerva pro neočekávané potřeby.

Závazky představují odhodlání financovat budoucí výdaje, tedy například prostředky přislíbené ve smlouvách. Platby vyjadřují očekávání, kolik peněz bude v daném roce skutečně potřeba zaplatit. Na konečné podobě rozpočtu se budou muset shodnout členské země EU a Evropský parlament.

Rada EU by měla formálně přijmout svůj postoj k rozpočtu na počátku září. To bude sloužit jako mandát rakouskému předsednictví k jednání o rozpočtu na rok 2019 s Evropským parlamentem.

sinfin.digital