Zřícení mostu v Janově: Je to lidská chyba, ne nešťastná náhoda, řekl prokurátor

ČTK, raz

Úterní zřícení části mostu v Janově nebyla nešťastná náhoda, ale šlo o lidskou chybu, řekl dnes novinářům janovský prokurátor Francesco Cozzi. Most vybudovaný v letech 1963 až 1967 podle návrhu tehdy oslavovaného architekta Riccarda Morandiho byl problematický už od samého počátku, tvrdí inženýr Antonio Brencich. První údržbu musel podstoupit už po dvou dekádách od otevření. Mezi čtyřmi desítkami obětí - různé zdroje uvádějí od 39 do 42 mrtvých - jsou také tři mladí Francouzi, dva Albánci a tři Chilané.

"Musíme odpovědět na jedinou otázku: proč se to stalo?" řekl janovský prokurátor. "Jakmile skončí pátrání po obětech a pohřešovaných, začne vyšetřování a budou se analyzovat všechny aspekty projektu, realizace a údržby mostu," upozornil Cozzi. Nejprve se podle něj zjistí, jaká údržba se na mostě prováděla a co přesně stalo v úterý, tedy zda zřícení mostu něco spustilo. Posléze prokuratura patřičně zakročí proti zodpovědným úřadům a společnostem.

5119726:article:true:true:true

Vedle mostu v Janově navrhl architekt Morandi dvě konstrukce obdobného typu. První se nachází v Libyi, druhá ve Venezuele. Osmikilometrový venezuelský most přes jezero Maracaibo patří k nejznámějším pracím architekta. Podle inženýra Antonia Brencicha, který působí na janovské univerzitě, se u těchto staveb od samého počátku projevovalo rychlé chátrání použitého materiálu - předpjatého železobetonu.

Tragédie, která se dala čekat. 5 věcí, které jste o mostu v Janově netušili

sinfin.digital