Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zřícení mostu v Janově: Je to lidská chyba, ne nešťastná náhoda, řekl prokurátor

Zřícení mostu v Janově: Je to lidská chyba, ne nešťastná náhoda, řekl prokurátor

Úterní zřícení části mostu v Janově nebyla nešťastná náhoda, ale šlo o lidskou chybu, řekl dnes novinářům janovský prokurátor Francesco Cozzi. Most vybudovaný v letech 1963 až 1967 podle návrhu tehdy oslavovaného architekta Riccarda Morandiho byl problematický už od samého počátku, tvrdí inženýr Antonio Brencich. První údržbu musel podstoupit už po dvou dekádách od otevření. Mezi čtyřmi desítkami obětí - různé zdroje uvádějí od 39 do 42 mrtvých - jsou také tři mladí Francouzi, dva Albánci a tři Chilané.

"Musíme odpovědět na jedinou otázku: proč se to stalo?" řekl janovský prokurátor. "Jakmile skončí pátrání po obětech a pohřešovaných, začne vyšetřování a budou se analyzovat všechny aspekty projektu, realizace a údržby mostu," upozornil Cozzi. Nejprve se podle něj zjistí, jaká údržba se na mostě prováděla a co přesně stalo v úterý, tedy zda zřícení mostu něco spustilo. Posléze prokuratura patřičně zakročí proti zodpovědným úřadům a společnostem.

720p 360p
Zřícení dálničního mostu v Janově

Vedle mostu v Janově navrhl architekt Morandi dvě konstrukce obdobného typu. První se nachází v Libyi, druhá ve Venezuele. Osmikilometrový venezuelský most přes jezero Maracaibo patří k nejznámějším pracím architekta. Podle inženýra Antonia Brencicha, který působí na janovské univerzitě, se u těchto staveb od samého počátku projevovalo rychlé chátrání použitého materiálu - předpjatého železobetonu.

V případě janovské stavby nebyly problémem podle Brencicha peníze - mostem se bez ustání zabývali odborníci a byly do něj investovány nemalé částky. Problém spočívá ve stavbě samotné, soudí Brencich, který ji označuje za inženýrský "neúspěch". Stavba podle něj procházela permanentní údržbou.

Most byl "špatně koncipován, špatně navržen a patrně i špatně postaven", a proto jej nelze brát jako standard pro všechny železobetonové stavby z 50. a 60. let, řekl dnes Brenchic serveru RaiNews.

"Připisovat zřícení mostu bouřce je čiré šílenství," reagoval architekt na dotaz, zda mohl hrát nějakou roli déšť. Stejně skepticky se staví ke zprávám, že do mostu udeřil blesk a to bylo příčinou neštěstí.

Speciál INFO.CZ Srpen 1968Speciál INFO.CZ Srpen 1968autor: Info.cz

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1