5 věcí, které jste nevěděli o doručování zásilek drony

Info.cz

Internetový obchod Mall.cz dnes úspěšně vyzkoušel doručení zásilky pomocí dronu. Zatímco v Česku šlo o premiéru, v zahraničí se připravuje ostré nasazené těchto strojů, v Číně se to dokonce už povedlo. 

1) Průkopník Amazon

V prosinci 2013 představil záměr doručovat zákazníkům zboží pomocí létajících robotů šéf internetového obchodního gigantu Amazon Jeff Bezos. „Vím, že to vypadá jako sci-fi,“ řekl tehdy. „Ale není,“ dodal. Firma na vývoji doručovacích dronů usilovně pracuje. Kromě technologie se ale bude v USA muset vypořádat s leteckými předpisy.

2) Čínská premiéra

Zatímco ve Spojených státech se technologie testuje, v Číně už drony doručují. V několika provinciích takto nedávno začal dopravovat zákazníkům zásilky internetový obchod JD.com, součást firmy Alibaba. V současnosti má flotilu 30 dronů.

3) Zájem má i Google

V USA Amazon následují další firmy. Už příští rok by zásilky pomocí dronů chtěl doručovat Google. Novinku také intenzivně zkouší obří americký řetězec Walmart.

4) Bude to rychlé

Američtí zákazníci se podle Amazonu mohou těšit na to, že na zásilky nebudou muset jako často nyní čekat několik dní. Spíše několik desítek minut – balíček by měli mít na trávníku před domem už za 30 minut od objednání.

Budou ale muset bydlet nedaleko distribučního skladu. Novinku si tak neužijí všichni.

5) Nebude to bez problémů

Zákazníci si podle Amazonu budou muset u svých obydlí vyznačit přistávací plochu pro dron. Oproti lidem, kteří bydlí v bytových domech, to ale bude maličkost – jak do nich bezpečně doručovat zásilky ještě nikdo nevymyslel. Lidé se ale na druhou stranu nebudou muset obávat, že by se třeba dron s jejich vysněným telefonem srazil s nějakým ptákem – bezpilotní přístroje se jim budou umět vyhnout.

sinfin.digital