Zvládneme to i bez Ameriky, shodly se zbylé státy Transatlantického partnerství

ČTK

raz

Jedenáctka zbylých zemí Transpacifického partnerství (TPP) se dohodla, že bude směřovat ke konečné dohodě o vzájemném volném obchodu bez Spojených států. Šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Robert Lighthizer na dnešním jednání s ministry asijských a tichomořských zemí potvrdil, že Washington se k TPP nevrátí a že dává přednost dvoustranným obchodním dohodám se zeměmi regionu.

Členové TPP sice během jednání ministrů zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vietnamu slíbili, že dohodu udrží při životě, bezvýhradný závazek pokračovat okamžitě v jednání ale nepřijali, uvedla agentura Reuters. „Zaměříme se na to, jak by se dalo pokračovat s 11 zeměmi," řekl novozélandský ministr obchodu Todd McClay.

Slib pokračovat v jednání je podle pozorovatelů motivován mimo jiné snahou udržet u stolu Malajsii a Vietnam, které se k rozhovorům o TPP přidaly hlavně s cílem získat lepší přístup na americké trhy. Objem vzájemného obchodu zbývajících zemí TPP je necelou čtvrtinou úrovně v případě, kdyby byly členem i USA. Představitelé zemí TPP se sejdou v červenci v Japonsku a v listopadu přijdou s novým návrhy, řekl McClay.

„Spojené státy odstoupily od TPP a své rozhodnutí nezmění. To ale neznamená, že se nebudeme v tomto regionu angažovat," řekl Lighthizer novinářům. „Prezident (Donald Trump) přijal rozhodnutí, s nímž zajisté souhlasím, že dvoustranná jednání jsou pro Spojené státy lepší než mnohostranná," dodal hlavní obchodní vyjednavač Trumpovy vlády.

Trump je dlouhodobým odpůrcem hromadných obchodních dohod a příkaz o odchodu z TPP, kterou dojednal jeho předchůdce Barack Obama, podepsal vzápětí po svém lednovém nástupu do funkce. Trump tvrdí, že mnohostranné smlouvy jsou pro USA nevýhodné a vystavují je neférovým obchodním praktikám.

sinfin.digital