Kellnerův Homecredit nadále dobývá Čínu, půjčil rekordní množství peněz

ČTK

Skupina Home Credit za tři čtvrtletí 2016 vytvořila čistý zisk 131,4 milionu eur (3,55 miliardy Kč), když o rok dříve vykázala ztrátu 60,7 milionu eur (1,64 miliardy Kč). K zisku přispělo podnikání v Rusku, Kazachstánu a nadále silné obchodní výsledky v Asii. Oznámila to dnes firma, která je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě, Asii a USA.

"Poté, co se nám podařilo upevnit svou pozici v Rusku a na začátku letošního roku jsme se tam vrátili do zisku, pokračoval pozitivní trend. Skupina je v současnosti silná a geograficky velmi dobře diverzifikovaná. V Rusku je transformace našeho podnikání z větší části dokončena, což dává dobré vyhlídky pro budoucí růst. Čína v posledním období zaznamenává rekordní prodeje a jako budoucí klíčový trh skupiny se stále více jeví Indie. I relativně mladé trhy v Indonésii a na Filipínách jsou podle mého názoru na správné cestě k dobrým výsledkům," komentoval výsledky generální ředitel Home Creditu Jiří Šmejc.

Objem půjček skupiny poskytnutých klientům na nákup spotřebního zboží za leden až září vzrostl meziročně o 77 procent na 7,66 miliardy eur (207 miliard Kč). Ve Vietnamu se objem poskytnutých úvěrů znovu více než zdvojnásobil, zatímco v Indonésii se ztrojnásobil a na Filipínách zpětinásobil. V Indii se tempo poskytování nových spotřebitelských půjček dále zrychlilo a jejich objem vzrostl během prvních devíti měsíců o téměř 150 procent meziročně. V Číně, která je největším asijským trhem Home Creditu, dosáhl růst 174 procent.

Celosvětová prodejní síť Home Creditu zahrnovala ke konci září více než 239.000 obchodních míst, z čehož 113.000 míst bylo v Asii. Skupina měla 16,8 milionu aktivních klientů proti 10,8 milionu ve stejném období minulého roku.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Působí v Česku, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii, Vietnamu, USA a rozvíjí aktivity na Filipínách.

Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

 

 

 

sinfin.digital