Vánoce v Praze táhnou. Přijede víc turistů

Info.cz

Vánoce, Silvestr a Nový rok v Praze je lákadlem pro stále více turistů. Hlavní město odhaduje, že jich bude o pět procent více než loni. V pražských hotelech a penzionech se v tak samém závěru roku ubytuje čtvrt milionu návštěvníků a dalších 70.000 v soukromí. Méně než loni podle odhadu přijede Američanů, protože tamní ministerstvo zahraničí doporučilo svým občanům cesty do Evropy nyní omezit.

V prosinci přijíždí do českého hlavního města především návštěvníci z Evropy, tvoří zhruba tři čtvrtiny turistů. "Přijedou zejména Němci, Britové, Italové, Slováci, Francouzi, Rakušané a Rusové - zde nadále počítáme s poklesem," uvedla mluvčí Prague City Tourism Kateřina Bártová. Velmi oblíbená je prosincová Praha i mezi domácími turisty.

Z mimoevropských hostů jezdí ve vánočním období do Prahy nejvíc turisté z USA. "Zde se dá očekávat mírný pokles návštěvnosti, protože část Američanů bude nejspíš respektovat varování svého ministerstva zahraničí, které doporučuje cesty do Evropy nyní omezit a vyhnout se například vánočním trhům," dodala mluvčí.

Loni přijelo v prosinci do Prahy 547.000 osob, z toho 462.000 ze zahraničí a 85.000 z Česka. Podle odhadu Prague City Tourism by letos mohlo toto číslo stoupnout na 580.000. Dalších 140.000 se v posledním měsíci roku ubytuje v soukromí.

Prague City Tourism je marketingová organizace hlavního města Prahy, jejímž posláním je péče o rozvoj domácího i zahraničního cestovního ruchu v české metropoli. Je příspěvkovou organizací Prahy, která byla jako Pražská informační služba založena v roce 1958. Od ledna 2015 používá výhradně marketingovou značku Prague City Tourism.

sinfin.digital