Zadlužení Česka v zahraničí je nejvyšší v historii. Za rok vzrostlo téměř o polovinu

ČTK

Zahraniční zadluženost ČR stoupla letos v prvním čtvrtletí meziročně o 44 procent. To je nejvyšší údaj v historii ČR od roku 1993. Zahraniční dluh Česka stoupl v prvním čtvrtletí letošního roku o rekordních 1,128 bilionu korun na 4,656 bilionu. Meziročně byl vyšší o 1,425 bilionu. Za růstem stojí především vyšší zadlužení bank a vlády související s nákupy dluhopisů zahraničními investory. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy jsou za období let 1993 až 2000 dostupné pouze celoroční údaje k vývoji zahraničí zadluženosti. Čtvrtletní data jsou dostupná od roku 2001 a v tomto období byl dosud nejvyšším nárůstem takřka 26procentní meziroční vzestup ze třetího kvartálu roku 2008. V období let 1993 až 2000 byl nejvyšší nárůst zahraniční zadluženosti vykázán během roku 1995, a sice 33,5 procenta. Tehdy však celková zahraniční zadluženost byla o řád nižší než dnes.

"Poprvé v novodobé historii ČR se zahraniční zadluženost, která roste nepřetržitě, čtvrtletí po čtvrtletí, od posledního kvartálu roku 2002, letos v prvním čtvrtletí přiblížila úrovni sta procent hrubého domácího produktu. V uplynulých letech se přitom pohybovala v rozmezí od 60 do 75 procent HDP," uvedl Kovanda.

Bezprecedentní nárůst z prvního kvartálu letošního roku má na svědomí zejména mohutná spekulativní poptávka zahraničních investorů po českých vládních dluhopisech, zejména krátkodobých. Investice do těchto dluhopisů byla pro zahraniční investory zpravidla optimálním způsobem, jak si „vsadit“ na posílení české koruny po opuštění kurzového závazku České národní banky, k němuž došlo počátkem dubna. V dalších čtvrtletích už proto podobně dramatický nárůst zahraniční zadluženosti ČR čekat nelze.

Zahraniční zadlužení bankovního sektoru, který zahrnuje i závazky ČNB, tvoří 40,8 procenta celkové zadluženosti. Závazky vládního sektoru se podílejí na celkovém zahraničním dluhu 26 procenty.

sinfin.digital