MOL investuje desítky miliard, chystá i sdílení aut

ČTK

Skupina, která v Česku provozuje síť čerpacích stanic, chce v příštích pěti letech globálně investovat v přepočtu asi 180 miliard korun. Většina má jít do stávající výroby, část do novinek. Na pumpách chce firma zavést nové služby, například doručování balíků nebo sdílení automobilů.

Necelé tři miliardy dolarů chce MOL investovat do rafinérské výroby, přejmenování obchodních značek nebo do sítí čerpacích stanic. U nich se chce kromě zlepšení kvality občerstvení zaměřit třeba na doručování balíků nebo sdílení automobilů. „V naší databázi máme asi deset milionů lidí, kteří u nás mají třeba kartu. Přes 2 000 našich čerpacích stanic denně projde 1,2 milionu zákazníků. Toho chceme využít,“ uvedl Oszkár Világi, generální ředitel Slovnaftu (ten do skupiny MOL patří)

Ze zbylých pěti miliard dolarů určených pro současnou výrobu půjde necelá polovina na těžbu ropy. „Chceme udržet těžbu 110.000 barelů denně i při nízké ceně 50 až 70 dolarů za barel, se kterou výhledově počítáme. Při těžbě se chceme soustředit hlavně na Norsko, Rusko, Kazachstán a Pákistán,“

Firmy v oboru se podle něj musí připravit na to, že bude klesat spotřeba fosilních paliv, do roku 2030 by jejich dominance měla skončit. V současné době patří benzinu, naftě a jiným palivům 70 procent výroby MOL, zbytek petrochemické výrobě. „Chceme, aby ten poměr byl 50:50. Především polypropylen má široké využití pro různé druhy granulátů. Ty se dají použít třeba pro výrobu pneumatik, izolačních materiálů, na nárazníky do automobilů, ale například i u hraček, textilu, nebo ve stavebnictví,“ doplnil Világi.

MOL je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti. Vlastní více než 1 900 čerpacích stanic ve 12 zemích střední a jihovýchodní Evropy. Působí ve více než 40 zemích a zaměstnává téměř 28 tisíc lidí po celém světě. Provozuje i čtyři rafinérie a dva petrochemické závody. Skupina MOL v České republice loni zahrnovala společnosti MOL Retail ČR (bývalý Lukoil), MOL čerpací stanice (bývalý Agip), Slovnaft ČR a Pap Oil. Ke konci roku roku se sloučily firmy Pap Oil a MOL Retail ČR se společností Slovnaft ČR, která se stala jejich právním nástupcem. V Česku nyní vlastní síť 308 čerpacích stanic a je dvojkou po Benzině.

sinfin.digital