Rekordní pokuta EU pro Google je zatím jen gesto, které přišlo příliš pozdě

Evropská unie v úterý téměř za zvuku fanfár oznámila rekordní pokutu pro americkou společnost Google. Ta podle šetření komise zneužila své výsadní postavení na trhu a má tak do evropské kasy zaplatit 2,43 miliardy eur (64 miliard korun) za protežování své služby Nákupy. Ačkoliv to vypadá, že technologický gigant dostal od evropských regulatorních orgánů pořádný políček, a nyní se již bude chovat slušně, verdikt spíše ilustruje neschopnost Unie přijít s pokutou dříve, než sedm let po zahájení vyšetřování. 

„Myslím, že je důležité si uvědomit kontext. Že tento spor trvá již sedm let a že až nyní dokáže Evropská unie přijít s nějakým řešením,“ říká pro server Info.cz internetový analytik a publicista Daniel Dočekal. „Realita internetu se však od roku 2010 výrazně proměnila. Řekl bych proto, že tato pokuta přichází velmi pozdě,“ míní Dočekal.

Přestože pokuta je skutečně rekordní a ohromující, v kontextu výdělků Googlu se o likvidační pokutu rozhodně nejedná. Společnost loni vydělala 5,4 miliardy dolarů, její mateřská firma Alphabet si dokonce přišla na 19,5 miliardy dolarů. „Myslím, že Google by tu pokutu mohl zaplatit hned. Byli by to ale blázni, kdyby to dělali,“ naráží Dočekal na možnost odvolání a další vleklé právní bitvy, která může zabrat měsíce, roky. „Teď přichází ta chvíle, kdy se evropští právníci potkají s právníky Googlu a začnou si to vyříkávat,“ odhaduje internetový publicista.

Google dostal od Bruselu rekordní pokutu 63 miliard korun. Zvýhodňoval sám sebe

sinfin.digital