Spoluvlastníci plzeňské Škody Čmejla a Diviš převedli své podíly. Blíží se miliardový prodej Číňanům

ČTK

lup

Dva z devíti spoluvlastníků plzeňských strojíren Škoda Transportation Marek Čmejla a Jiří Diviš převedli své podíly na jiné osoby. Uvedl to dnes server HlídacíPes.org, podle nějž může být důvodem vrcholící jednání o prodeji Škodovky čínské skupině CRRC, což je největší výrobce vlaků na světě. O koupi jedná už zhruba rok. Působení obou mužů, nepravomocně odsouzených za podvod a praní špinavých peněz, mohlo být pro investora významnou překážkou transakce, uvedl HlídacíPes.org. Čmejla podle webu převedl podíl na manželku, Diviš na švýcarskou firmu.

Oba muži, nepravomocně odsouzení ve Švýcarsku za podvody při privatizaci Mostecké uhelné (MUS), převedli podle serveru své podíly v kyperské společnosti EURMAX Limited, která vlastní více než třetinový podíl v kyperské firmě CEIL, jež je jediným vlastníkem plzeňské škodovky. Koupit ji chce CRRC, hodnota transakce se podle webu odhaduje na 30 miliard Kč. Jednání o prodeji se nyní ocitla na mrtvém bodě, píše HlídacíPes.org, podle serveru to by mohlo být také kvůli Čmejlovi a Divišovi.

První svůj podíl převedl na manželku Petru Humlovou, uvedl web. Divišův podíl podle serveru převzala společnost DVS INVESTMENT GROUP SA se sídlem ve Švýcarsku - ve stejné čtvrti, kde měl Diviš trvalé bydliště.

Americký raketový systém v Pobaltí není fikce. Viceprezident Pence už o něm jedná s Estonskem

sinfin.digital