Hypotéky podraží. Česká národní banka poprvé od roku 2008 zvýšila úrokové sazby

ČTK

raz

Bankovní rada České národní banky poprvé od roku 2008 zvýšila úrokovou sazbu. Z 0,05 procenta se zvedne na 0,25. Banka tak chce zabránit inflaci. 

ČNB naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na současnou minimální úroveň. Základní úroková sazba tak od té doby činila 0,05 procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvýšila v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala.

3587558:article:true:true:true

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

„Postupný růst sazeb je v současné situaci již žádoucí. Ekonomický růst je příznivý a v některých ohledech lze v ekonomice již pozorovat známky přehřívání. Řada ekonomických ukazatelů se pohybuje na svých nejpříznivějších historických hodnotách, nulové sazby tak již nejsou konzistentní se současným stavem ekonomiky a vedou ke vzniku nerovnováh," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Vyšší úroková sazba ovšem neznamená žádné drama. "Zdá se, že nyní budou investoři spíše vyčkávat, až koruna posílí více. Ale jelikož v Česku neexistují zásadní investiční příležitosti, úrokové sazby jsou stále na minimu a exportéři budou muset vystoupit z pohodlné cenové výhody, kterou jim slabá koruna zajišťovala, nelze očekávat, že se poptávka po koruně (a tím její posilování) utrhne z řetězu," uvedl hlavní analytik eTrader Tomáš Krejčí.

Centrální bankéři dnes zvýšili také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze oproti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

Zeman je pro Číňany jako Havel, je to čínský trojský kůň v Evropské unii, tvrdí sinoložka

sinfin.digital