Nezastavitelný bitcoin. Jeho hodnota poprvé překročila hranici 4000 dolarů

ČTK

raz

Hodnota digitální měny bitcoin poprvé překročila hranici 4000 dolarů a během dneška vystoupila až na 4225,40 USD (93.515 Kč). K růstu kurzu nyní přispívá zejména vysoká poptávka z Japonska. S odvoláním na server CoinDesk, který se zaměřuje na zpravodajství o digitálních měnách, to uvedla televize CNBC. Od začátku roku hodnota bitcoinu stoupla už na čtyřnásobek a od začátku srpna zhruba o 40 procent.

Hodnota bitcoinů v oběhu se nyní pohybuje kolem 64 miliard USD (1,4 bilionu Kč).

Zájem o bitcoiny vzrostl za poslední týden, kdy stouply také ceny zlata, zatímco kurzy akcií a dluhopisů klesaly. Investoři se uchýlili převážně k bezpečným investicím a k alternativním aktivům kvůli nervozitě kolem Severní Koreje. Ta hrozí Spojeným státům, že zaútočí na jejich tichomořský ostrov Guam.

Kromě geopolitického napětí bitcoinu pomáhá i to, že se investoři k této měně vrátili po jejím rozdělení z 1. srpna. Když bitcoin úspěšně přečkal své rozdělení na bitcoin a bitcoin cash, zvýšil se zájem o bitcoin zvláště mezi institucionálními investory, upozorňují analytici.

Hodnota oddělené měny bitcoin cash naopak zaostává. Podle organizace CoinMarketCap se téměř nemění a pohybuje se kolem 323 USD. Další z větších digitálních měn ethereum naopak vzrostla na 315 USD.

Jak fungují kryptoměny? Přehledný článek najdete zde.

Americká investiční banka Goldman Sachs ale tento týden varovala, že budoucnost bitcoinu je stále nejistá. Měna by se mohla znovu rozdělit letos v listopadu, kdy bude realizována druhá fáze velké aktualizace. Někteří odborníci poznamenávají, že vzhledem k prudkému růstu kurzu této kryptoměny by nebylo překvapením, kdyby zažila výrazný pokles.

sinfin.digital