Nejníže za 20 měsíců. Euro kvůli Itálii oslabilo, pak ale ztráty vymazalo

ČTK

Euro se během dnešního obchodování propadlo na dvacetiměsíční minimum vůči americkému dolaru. Později však téměř veškeré ztráty smazalo. Reagovalo tak na rozhodnutí italského premiéra Mattea Renziho odstoupit z funkce po neúspěchu referenda o reformě ústavy. Investoři se obávají, že politická krize by mohla destabilizovat italský bankovní systém. Akcie tamních finančních ústavů proto oslabují. 

Jednotná evropská měna sestoupila až o 1,4 procenta na 1,0505 USD, tedy na nejnižší úroveň od loňského března. Kolem 10:00 SEČ již ale vykazovala pokles o pouhých 0,1 procenta na 1,0650 USD. Loni v březnu se euro propadlo až na 1,0457 USD, což byla nejnižší úroveň od roku 2003.

Mezi investory nyní podle analytiků vládne opatrnost, ale ne panika. "Trhy sice na začátku nového týdne zřejmě zůstávají nervózní, nezřítily se však z útesu," uvedla podle serveru BBC Kathleen Brooksová ze společnosti City Index Direct.

Renziho demise by mohla zvýšit politickou nejistotu v Itálii, která je třetí největší ekonomikou eurozóny. Podle analytika Marka Willse ze společnosti State Street Global Advisors by nyní v Itálii mohly být na obzoru nové volby a k moci by se mohlo dostat opoziční Hnutí pěti hvězd, které se staví proti jednotné evropské měně.

Evropské akcie ale zahájily týden růstem navzdory propadu cen akcií italských bank. Index akcií italských bank krátce po zahájení obchodování ztrácel přes čtyři procenta. Investoři se obávají, že politická nejistota naruší snahy o řešení problémů s velkým objemem nesplácených úvěrů v italském bankovním systému, napsala agentura Reuters.

Panevropský akciový index STOXX 600 si nicméně kolem 9:30 SEČ připisoval 1,2 procenta. Za jeho růstem stály zejména těžařské společnosti a firmy působící ve zdravotnictví.

Renzi, který stojí v čele italské vlády necelé tři roky, hájil reformu ústavy jako nutnou pro zjednodušení fungování politického systému země, která od roku 1945 zažila více než 60 vlád. Reforma měla posílit Poslaneckou sněmovnu a výrazně omezit vliv Senátu, který měl mimo jiné přijít o možnost svrhnout vládu a o vliv na blokování zákonů.

sinfin.digital