Brusel chce udeřit na Facebook a Google. Platí příliš nízké daně, unijní státy přišly až o 140 miliard

ČTK

raz

Země Evropské unie v letech 2013 až 2015 možná přišly na daňových příjmech od amerických internetových společností Facebook a Google až o 5,4 miliardy eur (141 miliard Kč). Uvádí to zpráva europoslance Paula Tanga. Na vině je podle něj fakt, že velké internetové firmy podléhají v EU nepřiměřeně nízké daňové zátěži. Problému se bude věnovat i nadcházející jednání ministrů financí v Tallinnu.

Dokument, k němuž se dostala agentura Reuters, konstatuje, že nadnárodní internetové firmy "minimalizují daňovou zátěž v EU tím, že všechny své příjmy směrují do zemí, kde jsou daně nízké, jako je Irsko a Lucembursko". Tang se zaměřuje na Facebook a Google, protože obě tyto firmy využívají ke zdanění právě Irsko.

Zatímco mimo Evropskou unii Google platí daně až do výše devíti procent svých příjmů, v EU tento podíl nepřekročí 0,82 procenta. V případě Facebooku je to 28 až 34 procent mimo EU, ale pouze 0,03 až 0,10 procenta uvnitř unie. Z toho také vyplývá, že s výjimkou Irska státy EU v období 2013 až 2015 přišly o 51 miliard až 54 miliard eur.

Jsme pro Babiše nebezpeční, ČT náš dokument neodvysílá, říká režisérka Selského rozumu

sinfin.digital