Kdo jsou Rusové, kteří koupili síť obchodů od PPF?

Skupina SAFMAR, která koupila od skupin PPF a EMMA Capital ruský řetězec s elektronikou Eldorado, patřila mezi největší konkurenty Eldorada na ruském trhu. V čele ruské skupiny stojí miliardář Michail Šišchanov, jehož majetek magazín Forbes letos ocenil na necelé dvě miliardy dolarů. Vešel se tak do první padesátky nejbohatších Rusů. Do jeho bankovního a realitního impéria patří řetězec s elektronikou Technosila.

Ještě před čtyřmi lety se spekulovalo, že to bude právě vlastník PPF Petr Kellner, kdo koupí řetězec Technosila. Tehdy ruský deník Kommersant napsal, že Eldorado koupilo práva na pronájem čtyřiceti ze stovky obchodů Technosily za téměř jednu miliard korun.

Skupina SAFMAR, která se původně jmenovala BIN, vlastní zejména hotely administrativní budovy po celém Rusku. Před nedávnem oznámila, že v Moskvě postaví obří nákupní centrum, které bude mít plochu zhruba 150 tisíc metrů čtverečních. V porovnání s ostatními světovými nákupními centry by mu patřila zhruba osmdesátá příčka, v Rusku by bylo čtvrté největší.

sinfin.digital