Proč České dráhy zdražily jízdné? Potřebují peníze na spor s plzeňskou škodovkou

Díra, kterou do rozpočtu Českých drah zasekl spor plzeňské Škodě Transportation, je opravdu citelná. Spolu se zprávami o změně jízdního řádu se v médiích bez povšimnutí objevila i informace o nepatrném zdražení jízdného. Stojí ale za pozornost, protože jde o první navýšení po dvou letech. Přestože se pohybuje v řádu korun.  

Proč tedy České dráhy zdražují? Podle informací INFO.CZ z národního železničního dopravce jde o lepení záplat po sporu s plzeňskou Škodou Transportation. ČD plzeňské firmě na základě soudního rozhodnutí musely doplatit 753 milionů korun za dodávku 20 lokomotiv. České dráhy nyní podle důvěryhodného zdroje počítají s tím, že navýšení jízdného jim vynese zhruba 200 milionů korun.

Situaci drahám může zkomplikovat i vyšetřování Evropské komise, která se zabývá podezřením, že podnik zneužil monopolního postavení, když účtovaly nižší ceny v osobní dopravě, než byly jejich náklady. Týká se to především spojů mezi Prahou a Ostravou, kam v roce 2011 a 2012 vstoupily konkurenční firmy RegioJet a Leo Express.

sinfin.digital