Roboti dřív nahradí řidiče než metače, předpovídá partner IBM. Je vaše práce v ohrožení?

Počet lidí, jejichž práce je v důsledku čtvrté průmyslové revoluce v ohrožení, se počítá na stovky milionů. Mezi nejčastěji skloňované profese, kterým hrozí náhrada robotem, patří například řidiči, prodavači či operátoři. „Paradoxně, například metaři jsou ohroženi mnohem méně a je možné, že si díky zavádění automatizací i finančně polepší," říká v rozhovoru pro INFO.CZ Václav Provazník, partner ve společnosti IBM. 

Čtvrtá průmyslová revoluce. Nástup robotizace. Podobné pojmy vnímají lidé, kteří se obávají ztráty zaměstnání, v poslední době stále častěji. Kdo k taktovým obavám má největší důvod?

Podle nedávné americké studie je to 85% lidí, jejichž hodinová mzda je nižší než 20 dolarů (cca 450 korun). Já se nicméně domnívám, že jde zejména o míru automatizovatelnosti dané činnosti ve srovnání s úsporou z automatizace. Proto bych se zamyslel, jak vypadá váš běžný pracovní den. Pokud je jeden jako druhý a děláte činnost, kterou vykonává velké množství lidí, tak bych se automatizaci nebo nahrazení robotem v blízké či spíše střednědobé budoucnosti nedivil, naopak pokud často řešíte něco jiného a vaše práce je plná nových podnětů, tak jste do jisté míry „v bezpečí“.

Co například řidiči automobilů?

Po těch je nyní v USA velká poptávka, na druhou stranu se právě jedná o profesi, která je ohrožená tím, jak automobilky masivně investují do samořiditelných vozů. Řízení je totiž do značné míry uniformní a algoritmizovatelná činnost, která je založená na jisté sadě pravidel. Takže se to počítač či robot naučí poměrně jednoduše, jeden kilometr dálnice je stejný, jako druhý.

To dává smysl.

Ano. Ovšem paradoxně například některé obecně prospěšné práce, třeba zametání ulice nebo údržba zeleně, je v tomto ohledu náročnější. Jedná se sice o činnost, kterou by robot nepochybně mohl zvládnout také, ale rozptyl situací, do kterých se může dostat, je větší, než při tom řízení. Musí řešit například okraje chodníků, stromy, keře, zvířata, automobily, či rozpoznat odpad, který má sebrat. Stroj proto v případě těchto činností zatím nedokáže vyhodnotit tu situaci dostatečně spolehlivě na to, aby se zachoval adekvátně v poměru bezpečnost, kvalita služby a úspora peněz nebo času.

Do roku 2030 přijde o práci až 800 milionů lidí, tvrdí studie. Tyto profese převezmou roboti

sinfin.digital