Družstevní supermarkety jako nový hit: Levnější a kvalitnější potraviny za 3 hodiny práce měsíčně

Magdaléna Rejžková

Francie hledá alternativu ke klasickým obchodům. Po Paříži, kde se loni otevřel první družstevní supermarket v zemi La Louve, vyrůstají desítky dalších v každém větším městě. Za poplatek a tři hodiny práce měsíčně nabízejí členům celoroční přístup ke kvalitním potravinám, které pořídí levněji než v tradičních obchodech. V Marseille se první obchod SuperCafoutch otevře v lednu v testovacím provozu. U jeho zrodu stál Pierre Blanc, který se v profesním životě zabývá obnovitelnými zdroji. 

Na jakém principu funguje družstevní supermarket?

Hledáme alternativní model ke klasickým supermarketům. Cílem jsou proto kvalitnější výrobky z místních zdrojů a od místních zemědělců, spokojenější zákazník, větší účinnost a především nový přístup k zaměstnancům. Ti jsou totiž zároveň majiteli družstva, potažmo supermarketu, mají tedy právo rozhodovat o jeho fungování. Zákazníci jsou zaměstnanci a zároveň družstevníci. Nemáme ředitele, rozhodujeme demokraticky, když hlasujeme, každý má jeden hlas. A to třeba i tom, jestli do obchodu patří Nutella, nebo ne.

Co musí udělat ten, kdo se chce stát součástí takového družstva?

Nejdřív musí vložit svůj podíl. Je to jednorázový poplatek 100 EUR na rok. Pro studenty a nezaměstnané 10 EUR. Kdo chce nakupovat, musí pak v obchodě odpracovat tři hodiny měsíčně. Ať už se jedná o příjem zboží, práci na kase nebo úklid. Vystoupit může, kdy chce, akorát už u nás nemůže nakupovat.

Farmáře stíhají za pomoc migrantům. „Jako by byl největší kriminálník,“ zlobí se jeho matka

sinfin.digital