Není nic zkorumpovanějšího než politici. Přečtěte si rozhovor INFO.CZ s věhlasným ekonomem Lafferem

Kristína Paulenková

Podle věhlasného ekonoma Arthura Laffera nemají politici stejné podmínky jako pracující lidé. Dostanou odměnu za práci, i když je odvedená špatně. Přečtěte si exkluzivní rozhovor INFO.CZ. 

Tak a není největším problémem pro země, jako je Česko, Slovensko, nebo i Latinská Amerika korupce?

Ano, to je právě ten velký problém. Korupce je mnohem menší, když je v ekonomice nastavená rovná a nízká daň pro všechny. Eliminuje se daňová korupce. Třeba Spojené státy jsou až do morku kostí zkorumpované. Podívejte se na Hillary Clintonovou a podívejte se i na Donalda Trumpa. Takže pokud si nemyslíte, že my jsme zkorumpovaní, tak vůbec nevíte, co korupce je. Já teď dělám daňovou reformu pro Kentucky. V jednom okrsku mají 105 různých vlastnických daní. A pak se v těch daních nikdo nevyzná, kromě pár zkorumpovaných právníků a to je nechutné. Korupce je nemoc.

Takového systému je ale velký problém se zbavit.

Nikdy se nevzdávejte snu. Nízká rovná daň, omezování výdajů, volný obchod, minimální regulace atd… Kdybych měl možnost pracovat ještě s jedním prezidentem, chtěl bych, aby s nimi jednali jako s ostatními lidmi. Když se ekonomice daří, aby byli odměněni a když ne, tak aby za to odpovídali. Protože když utratíte peníze jiných lidí, tak se o to moc nestaráte. Měli bychom je dát pod dohled. Pokud je například HDP Česka 3 procenta, ať dostanou zaplaceno trojnásobek, pokud 4 procenta, tak čtyřnásobek. Pokud roste 2 procenta, tak pak ať nedostanou nic, pokud jen 1 procento, ať platí pokutu. Pak by se nechovali tak, jak se chovají. Je potřeba je podnítit, aby utráceli peníze a danili peníze tak, jako by byli jejich vlastní. Není nic zkorumpovanější než politici.

Takže je odměňovat na základě výsledků?

Slavný ekonom Laffer pro INFO.CZ: „Bohatí lidé jsou nejlepším přítelem na světě.“ Jaký recept má pro Česko?

sinfin.digital