Předvánoční nákupy vrcholí. Obchodníci vydělávají oproti běžným dnům o desítky procent víc

ČTK

raz

V obchodech po celém Česku dnes vrcholí předvánoční nákupy. Tržby obchodníků rostou proti běžným dnům až o desítky procent. Vyplývá to z vyjádření prodejců pro ČTK. Lidé podle nich nakupují především potraviny a nápoje na sváteční tabuli, řada zákazníků také ještě dokupuje vánoční dárky. Hitem jsou například fitness náramky, nerozhodní zákazníci pak často na poslední chvíli pořizují nejrůznější vouchery a poukazy.

"Prodeje v pátek a sobotu překonaly předchozí víkend. Ve srovnání s běžným víkendem v roce jsou tržby vyšší o několik desítek procent," uvedla mluvčí hypermarketů Globus Pavla Hobíková. Několikanásobně podle ní rostou například prodeje vinných klobás, vánoček a štol. "Trendem letošních svátků jsou ochucené sýry, například ořechy, bylinkami nebo i vaječným koňakem," dodala.

Při výběru posledních dárků lidé podle obchodníků nejčastěji volí nejrůznější elektroniku. "Naši zákazníci stále nejvíce utrácejí za malé domácí spotřebiče, nejčastěji kuchyňské roboty, kávovary - espressa a další pomocníky do kuchyně či domácnosti. Z hlediska objemu tržeb tento týden mírně poklesly prodeje hraček a nahradily je mobilní telefony a počítače - dalo by se z toho vyčíst, že pro děti se nakupuje s větším předstihem než pro starší členy domácnosti," uvedl mluvčí internetového obchodu Mall.cz Jan Řezáč.

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital