Český Leo Express kupuje čínské vlaky. Pro Číňany je obchod bránou na Západ

Info.cz

Čína slaví velké úspěchy v oblasti obchodu. Čínský výrobce podepsal v úterý smlouvu na prodej železničních souprav do Česka. Podle čínských expertů se jedná o první smlouvu podobného typu se zeměmi EU.

Čínská společnost CRRC Zhuzhou Locomotive Co. podepsala smlouvu s českým dopravcem Leo Expres. Za tři vlakové soupravy zaplatí 20 milionů eur (v přepočtu asi 540 milionů korun). Kromě samotných souprav obchod zahrnuje také školení a další vybavení. Jedná se o završení dohody, která byla dojednána už v září, napsal Global Times.

Podle zástupce generálního ředitele čínské firmy je smlouva s českým dopravcem znamením, že čínský dopravní průmysl získává mezinárodní uznání. Kontrakt zákonitě neznamená, že výrobce splňuje všechny mezinárodní standardy, významným krokem to ale pro Číňany přesto je. „Naše technologie musí splňovat evropské standardy. To nám otevře další dveře,“ říká k tomu profesor z výzkumného železničního institutu v Šanghaji.

Pokud se čínské vlaky v Česku osvědčí, pro Číňany se může otevřít brána do západní Evropy, která je pro ně obchodně mnohem zajímavější než země východní a střední Evropy. 

V průběhu příštích tří let plánuje Leo Express koupit celkově 30 železničních souprav od čínského výrobce. Trojici elektrických jednotek, které má firma dodat do poloviny roku 2018, chce použít mimo jiné i pro dotované trasy, které plánuje ministerstvo dopravy soutěžit v otevřených tendrech.

sinfin.digital