Na jatkách se loni vyprodukovalo méně masa, hlavně hovězího a vepřového

ČTK

luš

Produkce masa v Česku loni poklesla o 2,5 procenta, na jatkách se ho vyrobilo 437 835 tun. Výroba klesla především u vepřového masa, které představuje téměř polovinu produkce. Stoupla naopak produkce drůbežího, ale také skopového a kozího. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Mlékárny loni nakoupily 2,478 miliardy litrů mléka, což je o 0,8 procenta meziročně víc. Růst ale znovu zpomalil.

Produkce masa loni meziročně klesla ve všech čtvrtletích, nejvýrazněji hned v prvním o 3,5 procenta. Pak se pokles postupně zmírňoval až na 0,2 procenta v posledním čtvrtletí, kdy produkce činila 114 124 tun.

Loňská produkce vepřového masa klesla o 4,2 procenta na 211 001 tun. Na jatkách bylo poraženo 2,338 milionu prasat, tedy o 3,7 procenta méně než v roce 2016. Snížená výroba vepřového podle statistiků navazovala na nižší stavy prasat ve výkrmu během roku. Vzhledem k nižšímu obratu zahraničního obchodu s jatečnými prasaty se dovoz vepřového opět nepatrně zvýšil. Dovoz vepřového se zvýšil o 1,5 procenta na 263 787 tun a vývoz klesl o 3,1 procenta na 35 598 tun. Vepřové se dováželo z Německa, Španělska, Polska a Belgie, největším odběratelem bylo Slovensko.

Ceny výrobců jatečných prasat loni stouply o 11,1 procenta. Chovatelé prodávali vykrmená prasata v průměru za 32,52 Kč/kg živé hmotnosti nebo za 42,27 Kč/kg v mase. Nejvyšší cena byla v červenci (45,34 Kč/kg), poté až do prosince klesala na roční minimum (38,86 Kč/kg).

sinfin.digital