Tři čtvrtiny exportérů chtějí letos navýšit investice. Plánují modernizaci i rozšíření výroby

ČTK

sto

Tři čtvrtiny českých exportérů plánují od letoška navýšit investice. Každý třetí se přitom zaměří na modernizaci a rozšíření výroby. Třetina se chystá zmodernizovat stávající zařízení. Více než desetina firem plánuje rozšíření kapacity. Značná část investic bude také směrovat do oblasti e-commerce - internetový obchod se chystá založit šest procent vývozců. Ukázal to průzkum společnosti GfK pro Raiffeisenbank mezi 300 firmami.

Vývozcům přibývají zakázky, ti je ale často odmítají kvůli nízkým výrobním kapacitám a nedostatku zaměstnanců. Právě investice do rozšíření, ale také modernizace či robotizace výroby pomůže firmám čelit nedostatku pracovní síly.

Nyní již na e-shopech své zboží a služby nabízí pětina exportujících firem. V příštích letech do této oblasti navíc hodlá vstoupit dalších šest procent dotazovaných společností. Průzkum mimo jiné ukázal, že každá druhá společnost, která aktuálně provozuje nebo se chystá do budoucna zřídit e-shop, chce prostřednictvím internetových obchodů směřovat své zboží i do zahraničí.

Zboží a služby prodávané na e-shopech ale zatím ve většině případů (80 pct) míří do střední, východní či západní Evropy. Expanzi do zahraničí prostřednictvím e-commerce by podle nich pomohla především nižší cena přepravy, marketingová podpora a vyšší spolehlivost zahraničního platebního styku.

sinfin.digital