Tykač vyráží na miliardové nákupy po Evropě. Půjde proti proudu, cílí na uhelné i plynové elektrárny

vkr

Podnikatel a jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač založil novou holdingovou společnost Seven Energy, která by se pro něj měla stát platformou k zahraničním akvizicím. Prostřednictvím této firmy chce nakupovat západoevropské uhelné elektrárny až za miliardu dolarů (20.5 miliardy korun). Jejich současní majitelé od nich totiž často dávají kvůli obavám z regulace a změně svého zaměření ruce pryč, Tykačovi experti však věří, že uhlí v Evropě ještě odepsané není. V praxi tak aplikuje zásadu jednoho z nejznámějších světových investorů Warrena Buffetta, který nakupuje vždy, když ostatní prodávají. 

Německo, Anglie, Itálie či Španělsko. To jsou hlavní trhy, kde chce Tykač nové elektrárny nakupovat. Firma pod vedením ředitele Alana Svobody má na nákupy zatím přibližně miliardu dolarů, v případě potřeby je ale možné tento kapitál podstatně navýšit. „Pro nejbližší roky financemi limitováni rozhodně nebudeme,“ je přesvědčený Svoboda. 

„Náš hlavní cíl bude Německo, velký trh se spoustou elektráren, které mohou změnit majitele. Ale chceme se zaměřovat na celou západní Evropu a diverzifikovat i z pohledu regulatorních rizik. Naopak nás východ či balkánské státy, kde je méně čitelné právní prostředí, nás nezajímají," vysvětluje ředitel holdingu. 

Zeman na Hradě přijal miliardáře Tykače. Řešili spolu prolomení těžebních limitů

sinfin.digital