Sněmovna podpořila zúžení elektronické evidence tržeb. Měla by se vztahovat pouze na plátce DPH

ČTK

sto

Sněmovna dnes v úvodním kole projednávání i přes nesouhlas vlády podpořila návrh 66 poslanců z různých politických stran, aby se elektronická evidence tržeb vztahovala pouze na registrované plátce DPH. Návrh počítá s tím, že by se EET mělo týkat pouze osob, jejichž obrat za předcházejících 12 měsíců přesáhl milion korun, nebo se k dani registrovaly dobrovolně. Vláda s návrhem již dříve vyslovila nesouhlas, dnes ho odmítla i ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vzneslo hnutí ANO. Podpořilo ji 77 poslanců, zatímco stejný počet hlasoval pro její zamítnutí. Pro zamítnutí byli poslanci ANO a KSČM.

Podle vlády je navržené zúžení okruhu povinných subjektů příliš zužující s ohledem na efektivitu zákona. Vláda poukázala například na to, že podnikatelé často ve snaze vyhnout se milionové hranici pro registraci k DPH vykazují nižší tržby. Navrhovaná výjimka by se podle vlády týkala většiny podnikatelů a evidence tržeb by tak ztratila efektivitu. Podle ministryně Schillerové by z EET v důsledku přijetí návrhu vypadlo 60 procent podnikatelů.

Nechte Babiše vládnout, ať se ukáže. Demonstrace jsou pozdní pláč, říká investor Hlavenka

sinfin.digital