Bitcoin coby předzvěst globální změny. Zažijeme přechod jako z feudalismu do demokracie, předvídá expert

Hlídacípes.org

Eliška Hradilková

Celý svět čeká podle předpokladů matematika a odborníka na kryptoměnu Bitcoin Tomáše Marady v následujících několika málo dekádách radikální proměna. Právě kryptoměny prý tuto transformaci předznamenávají.

První digitální měna Bitcoin vznikla v roce 2009, od té doby zaznamenala obrovský boom. Zatímco ještě před pár lety o ní měla povědomí jen úzká skupina nadšenců, nyní je tato kryptoměna běžně dostupná v automatech obchodních center a dá se s ní i platit ve vybraných obchodech.

Postupně vznikla řada dalších virtuálních měn, Bitcoin si však stále drží své královské postavení a ostatní coiny klesají a padají společně s tím, jak se vyvíjí právě jeho cena.

Pro odborníka na Bitcoin Tomáše Maradu ale není jeho cena to klíčové, zajímá ho především transformační potenciál, který vznik virtuálních platidel přinesl. Podle Marady umožní kryptoměny spolupráci mezi lidmi nezávislou na jakémkoliv mechanismu státu.

„Veřejný prostor se této situaci bude muset přizpůsobit a budeme nuceni vynalézt jinou technologii vzájemného spolužití než je nacionální demokracie,“ prognózuje v rozhovoru pro HlídacíPes.org. „Zažijeme podobný přechod jako z feudalismu do demokracie nebo něco obdobného.“

Minulý týden jsme zveřejnili první část rozhovoru s expertem Maradou na téma možné regulace Bitcoinu, či jeho cenového vývoje do budoucna. První část rozhovoru naleznete ZDE.

sinfin.digital