Banky by na bydlení mohly půjčovat levněji. Sazby hypoték ale stále rostou

E15.cz

Jaroslav Bukovský

Domácím bankám se během uplynulých týdnů otevřel prostor pro hypoteční úrokové prázdniny. Finančním domům totiž už od února zlevňují zdroje, kterými půjčky na bydlení financují. Smlouvy s klientem na nejčastější pětiletou fixaci teď bankám vycházejí zhruba o desetinu levněji než koncem ledna. Důvodem je názor trhu, že ČNB bude zvyšovat své sazby pomaleji, než se čekalo. Sazby hypoték přitom stále rostou, a banky tak inkasují vyšší marže. Podle odborníků mají ale zájemci o půjčku lepší pozici pro vyjednávání.

„Pružnost bankovních nabídek bývá za situace zlevňování peněz mnohem nižší, než pokud náklady bank rostou. Je otázkou, zda se jedná o určitou setrvačnost, nebo záměr bank využít situace,“ říká šéf makléřské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. „Během příštích měsíců by hypoteční sazby díky levnějším zdrojům bank měly spíše stagnovat,“ dodává analytička poradenské společnosti Partners Lucie Drásalová.

Bankám zlevnily takzvané tříleté i pětileté peníze, v případě fixace sazeb na tato období by tedy klientům mohly nabídnout lepší podmínky. Zatím ovšem dělají pravý opak. Jen k prvnímu březnu šlo s úroky nahoru několik velkých hráčů.

Více si přečtěte na E15.cz

sinfin.digital